Coaching kritikus élethelyzetekben

Emberkép

Mindannyiunknak van egy “eredeti konstrukciója”. Akkor szoktuk jól érezni magunkat, ha ennek megfelelően működünk. Ha ebből kibillenünk, akkor is ehhez vágyunk vissza, ezt érezzük kiegyensúlyozottságnak, a “helyünkön lét” állapotának. 

És valóban, ebből az eredeti állapotból – különböző okok miatt – időnként kibillenünk, és ilyenkor a munkával töltött mindennapokban nem is érezzük magunkat igazán hatékonynak. Ez aztán tovább rontja a közérzetüket, és csökkenti a cselekvési hatékonyságunkat. 

hatékonyság = cselekvés + gondolkodás + lelki egészség (spirituális és pszichés)

A helyünkön lét állapotából ugyan könnyen kibillenhetünk, mégse felejtjük el, hogy az milyen! Eredeti konstrukciónknak megfelelő, saját, egyéni működésünk korlátlanul helyreállhat.

Filozófiám a coachingról

Az életvezetési coaching – vagy más néven life coaching – a kreatív munka biztonságos tere. Ebben a térben azért dolgozunk, hogy Te rátalálj a konstrukciódnak megfelelő, saját megoldásaidra. Rátalálj? Visszatalálj? Megértsd és visszaállítsd? Ez mindenkinél másképpen történik. Én azon leszek, hogy megtaláld a Te megoldásodat. 

Ezt a biztonságos teret a Te kérésedre, közösen hozzuk létre, és addig tartjuk fenn, amíg jónak látod. 

Az én szerepem

Négy különböző tudományágban szereztem végzettségeket, szeretem az integratív, sok szempontból közelítő szemléletet. 

Az én szerepem a coaching során az lesz, hogy segítem a munka biztonságos terének kialakulását és fönnmaradását, tükröt és külső nézőpontot adok Neked ahhoz, hogy a dilemmádat megoldd, a változási célodat elérd. 

Eszközök a coachingban

Gyakran dolgozom a coachingban sokszor alkalmazott, klasszikus szemléletekkel (mint pl. az NLP, a Gestalt, a döntés-központú coaching), és ezek tipikus eszközeit is használom. 

Emellett azonban szeretek egyedi eszközöket, adott ügyfélre szabott feladatokat is kitalálni. Azzal mutatom meg, hogy Rád figyelek, hogy legalább minden második alkalomra kitalálok egy olyan eszközt, feladatot, amit a Te személyed, témád, célod hoz létre bennem. 

Keretek

Egy coaching folyamat 5-12 alkalom hosszúságú szokott lenni, és általában 1-1,5 órás ülésekből áll. Először egy előzetes, orientációs beszélgetést tartunk, amikor elmondod, hogy mi a témád, ami foglalkoztat. Az előzetes beszélgetés végére közösen meg is határozzuk a célravezető folyamat formáját, hosszúságát. 

Leggyakrabban ilyen témák szoktak előfordulni

  • segítség nyújtás önfejlesztéshez, az önismeret növeléséhez
  • támogatás érzelmi hullámzásokkal (pl. burnout) kapcsolatos helyzetekben
  • támogatás nyújtása életvezetési elakadások esetén
  • segítség a motiváció ébren tartásában
  • emberi viszonyulások nehézségei esetén
  • idő- és erőforrás-gazdálkodás fejlesztése
  • támogatás karrierváltás folyamatában

Ezek csak példák. Mindannyiunknak más és más megoldandó élethelyzetünk, feladatunk adódik. Ha eljössz, közösen dolgozunk rajta, hogy megtaláld a megoldásodat a célodra.